Sivut

torstai 26. helmikuuta 2015

Kanelipullan kolme muotoa


 Ekstemporeleivontaa. Eli niin alkoi paljon tehdä mieli tuoretta pullaa, että oli ryhdyttävä toimeen.

Tein puolen litran taikinan, johon käytin tilkan vaniljakastiketta ja loput maitoa. Taikinan hyvin kohottua jaoin taikinan kolmeen yhtä suureen osaan joista muotoilin kaikista kanelipullia.

Ensimmäiseen sain idean jokin aika sitten Pinterestistä. Eli taikina kaulitaan ohueksi levyksi, jonka päälle levitetään korvapuustimaisesti voita, sokeria ja kanelia. Sitten levy "suikaloidaan" pitkiksi suikaleiksi. Suikaleita aletaan pyörittämään spiraaliksi toinen toisen perään. Sitten vaan kohotus, voitelu ja raesokerit pintaan ja uuniin.   

Toiseksi tein kuten edellä, mutta rullasin kaneli-sokeri-voi levyn rullaksi (kuten korvapuusteissa), halkaisin kahtia pituussuunnassa ja kiersin suikaleet toistensa ympärille ja vielä kranssiksi.



Kolmas ja aina niin houkutteleva vaihtoehto bostonkakku. Tuttua ja helppoa. Tällä kertaa ei mitään hilloja välissä vaan pelkästään kanelia, sokeria ja voita.


Toinen ja kolmas pulla pääsivät ystävien kahvipöytään, ensimmäinen jäi omaan pakastimeen vieraita odottamaan.


keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Aatoksen pikkuleivät

Sain kunnian tehdä pienen Aatos pojan ensimmäisiin suuriin juhliin pikkuleipiä. Toivottiin sinisiä jalkapohjia ja pilviä. Lisäksi tein muutaman purjeveneen.





Ostin taannoin kirpputorilta kahdella eurolla 100 käyttämötäntä piparkakkumuottia (!) ja nyt pääsinkin yhtä niistä, purjevenemuottia testaamaan.

Pilviin tupsuttelin tomuväriä (sinistä) reunoihin viimeistelynä. Kuvissa ei värit valitettavasti näy.


Ikimuistoisia juhlia Aatos ja suku!

tiistai 24. helmikuuta 2015

Diamonds!

Tuleva viikonloppu on vapautettu kakkuhommilta ja tämä emäntä suuntaa Helsingin sykkeeseen. Tarkoituksena nauttia burleskista hyvien ystävien kanssa.

Yökyläpaikka on mitä parhain ja sinne toki viedään tuliaisia. Osa kokonaisuutta tulee olemaan nämä timantti-pikkuleivät. Kovasti kaipaan harjoitusta vielä pikeerin kanssa, mutta aina kun rauha saapuu kodissa, säntään suoraa päätä treenaamaan. Harjoitus tekee mestarin, mutta matkaa siihen on huisisti vielä! Todella mukavaa hommaa joka tapauksessa!





--------


                                                       -



sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Pomp de Lux kakku


Lastenvaatemerkki Pomp de Lux kerää pari kertaa vuodessa äiti-ihmiset koolle kutsujen merkeissä. Tällä kertaa emännöinnin hoitaa hyvä ystäväni. Lupasin tehdä emännän toiveiden mukaisen kakun. Kultainen väri on hieman haasteellinen, kun se täytyy aina mitä ilmeisemmin maalata sokerimassan pintaan. Eli ensin leikata halutun muotoisia paloja, ja sitten maalata. Jälki ei ole yhtä tasainen kuin jos värjäisi massan kokonaan. Mutta toisaalta pinta näyttää melko mukavan eläväiseltä näinkin.


 Kakun sisältä löytyy suklaata ja appelsiinia. 

Ja nyt kutsuille hypistelemään niin ihania vaatteita!

lauantai 21. helmikuuta 2015

Röyhelökakku ja baby shower piparit


Tänään baby shower juhlia juhlitaan kera röyhelöisen kakun! Ystväni antoi minulle vapaat kädet kakun suunnitteluun ja toteutukseen. Väriksi toivottiin pinkkiä. 

Jo jonkin aikaa on poltellut kokeilla tällaista kakkua, johon tehdään reunoille, miksei päällekin, röyhelöä muistuttavat koristeet. Värjäsin sokerimassan neljään eri sävyyn, jolloin lopputulos näyttää hieman liukuvärjätyltä. Röyhelöt olivat helpot tehdä, vaikkakin tovi niiden asettelussa vierähtikin.


Halusin päälle vielä jotakin erityistä ja teinkin vaaleanpunaisen gerberan, jonka varsi muodostaa sanan girl. Tyttövauvaa siis kovasti odotellaan saapuvaksi.

 Kakun sisällä on marjaisaa ja suklaisaa moussea.

Lisäksi juhliin pyydettiin pikkuleipiä, samalla pinkillä värillä. Tällä kertaa varpaiden lisäksi syntyi pieniä linnun poikasia.




Ihania juhlia ja vauvan odotusta!

keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Suklaahippupullat kera kummitädin tuuttien

Tämä keskiviikko alkoi anivarhain pullahommilla!


Tein eilen illalla pullataikinan jääkaappiin kohoamaan, joten aamulla pääsinkin suoraan leipomaan. Olin luvannut kello 7.00 lähtevään autokyytiin mukaan tuuttipullia kummitädilleni vietäväksi Helsinkiin.

Tuuttipullat olivatkin jo kerran testattuna selkeitä ja helppoja tehdä. Tällä kertaa käytin pullien sisällä metallikartioita, foliota ja vielä tastasin leivinpaperiakin rullattuna. Kaikki toimivat oikein hyvin! Tuuttipullia tein 30, joista 28 hyväksyttiin matkaan. Pullat olivat vielä niin lämpimiä, että laitoin kermavaahdon ja hillon pursotinpusseissa matkaan mukaan.



Lopusta taikinasta tein suklaahippupullia. Näihin idea syntyi leipoessa. 


Pullataikinan kaulitsin levyksi, hieman voita, hieman vaniljakreemiä ja muutama pieni suklaakarkki. Sitten rullaksi ja paloittelu. Laitoin pullat muffinipellille ja osan paistoin pellillä sellaisenaan. Koristeluun käytin värjättyä valkosuklaata ja tummaa suklaata. 


Pullantuoksuisin terveisin
Elli


tiistai 17. helmikuuta 2015

Sukupuukakku

Ystäväni pyysi minulta kakkua isovanhempiensa juhliin. Juhlaväki kokoontui juhlimaan 80-vuotiasta sankaria, mutta samalla lapset ja lapsenlapset halusivat muistaa isovanhempien 60 vuotiasta avioliittoa. 




 Tässä kakussa on neljä sukupolvea esitelty nappien muodossa. Mm. käsityöt ovat olleet kovasti mieluinen harrastus ja se haluttiin kakussa näkyvän. Hieman haastetta olikin keksiä joku suht selkeä tapa tuoda sukupolvet esille. Ylimpänä kultaisina nappeina on juhlapari, sen alla neljä lasta, yhdeksän lastenlasta ja 13 lastenlastenlasta.

Kakun täytteenä tällä kertaa päärynää ja tummaa suklaata.

Suuret onnittelut yhteisistä vuosista!

maanantai 16. helmikuuta 2015

Kultaa ja pitsiä!


Viime viikonloppuna tuli tehtyä muutama kakku ja yksi erilainen ja erityinenkin oli ystävänpäivä- ja syntymäpäiväkakku. Tämän kakun suunnittelu lähti tästä kuvasta:


Kakun tilaaja kertoi siis tarjoavansa juhlissaan kyseistä kuohuviiniä. 
Värimaailma kakkuun tuli suoraan pullojen sävyistä. Tilaaja myös tykästyi pitsikakkuihin, joten pitsiä myös saisi olla. Ja pitsin väriksi valitsin kullan. Kakkuun halusin vielä kuitenkin jotain pientä kertomaan juhlista, joten päädyin ruusukkeen omaiseen numerolaattaan pienen pitsisomisteen kera.


Kyseessä oli suklaakakku kirsikka- ja tummasuklaamousseilla.

Onnea vielä Sankaritar!

sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Vahdon veljesten leivokset ja dinokakku


Sain erittäin mukavan pyynnön tehdä lastenjuhliin kakun. Toiveet olivat selkeät ja helpot toteuttaa. Keltainen kreemikakku kahdella dinosauruksella! Ja lopputulos sopi täydellisesti tähän aurinkoiseen sunnuntaihin!



  Kakun sisältä löytyy neljä kerrosta. Tummaa suklaata ja päärynää. Koristeet tein noin viikkoa ennen sokerimassasta.


Lisäksi tein ylijääneestä kermasta ja jo aiemmin paistetuista marenkikiekoista leivoksia. 
Nämä leivokset saivat lisämakua lemon curdista.



Ihanaa juhlapäivää A ja N!

lauantai 14. helmikuuta 2015

Kinuskidonitsit


Tänään meillä juhlittiin kolme vuotiasta esikoistamme. Tarjolla oli ceacarsalaattia, voileipäkakkua, croissantteja, porkkanakakkua, rocky road herkkuja, donitseja ja boolia.

Näistä juhlatarjottavista uusi juttu oli minulle donitsit. En muista tehneeni niitä koskaan aiemmin. Päätin kokeilla ihan perustaikinaa kinuskikuorrutteella ja valkosuklaaraidoilla. Hyvin onnistuivat ja nopeita oli tehdä!




 Kiitos juhlaväelle! 

torstai 12. helmikuuta 2015

Baby shower pikkuleivät



Pääsin ilokseni harjoittelemaan pikkuisten pikkuleipien koristelua pikeerillä. Ystäväni tilasi tuleviin baby shower juhliin muutaman pikkuleivän. Tulevan vauvan sukupuoli on mitä varmimmin tiedossa, joten pikkuleipien värimaailma on hyvin sininen. Lisäksi toivottiin romanttisuutta ja kenties purjehdukseen viittaavaa koristelua. 


No, viimeksi mainittua näistä ei kyllä löydy. Oma mielikuvitus on usein niin rajallinen, etten saanut purjehdusta oikein mitenkään mahtumaan näihin pikkuleipiin. Jos pienen purjeveneen mallinen muotti vielä piparkakkumuottikokoelmasta olisi löytynyt...

Pikkuleivät ovat varsin pieniä, Suurimman leveys 6 cm. Pienet ruusut tein sokerimassasta.





lauantai 7. helmikuuta 2015

Bagelit


Leivon kerran viikossa ruokaleipää, yleensä sämpylöitä. Tänään päätin kokeilla ihka ensimmäistä kertaa bageleita. Kameran ollessa käden ulottuvilla, otin myös muutaman vaihekuvan.



Ohje on aivan perushiivataikinan ohje, ilman öljyä. Tein 7 desilitran taikinan, eli bageleita tuli 20 kpl. Jauhoina käytin vain vehnäjauhoja. 


 Hiivataikinan kohotin huolella taikinana että pyöriteltynä.


Bagelit keitin siirappivedessä minuutti per puoli. Jonka jälkeen laitoin juustoraastetta ja seesaminsiemeniä päälle ja paistoin 225 asteisessa uunissa vartin.



 Bageleiden väliin sopisi monenlaiset herkut, mutta tänään bagelit syötiin tuorejuustolla, salaatilla, hunajamelonilla ja ilmakuivatulla kinkulla. 

Tulee varmasti tehtyä toistekin!